Polski Klub Stereoskopowy › Forum › Stereoskopia › Tworzenie obrazów 3D › panoramy 3D robil juz ktos??#1
Polski Klub Stereoskopowy    
Toggle Blocks .:: Strona główna :: Forum dyskusyjne :: Moje konto ::.
Menu główne

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy

Pseudonim
Hasło

albo...
 Zarejestruj się
jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś...

Członkowie:
Ostatni: kiryan87
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 1144

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 61
Roboty: 0
Zespół: 0
Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!


panoramy 3D robil juz ktos??
Fotografia, rendering, rysunek...
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona głównaTworzenie obrazów 3D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arrakis
Gaduła
Gaduła


Dołączył(a): Nov 29, 2010
Wiadomości: 8

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 11:32    Temat wiadomości: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

????
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 11:46    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

A jaki masz problem z panoramą arrakis?

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
arrakis
Gaduła
Gaduła


Dołączył(a): Nov 29, 2010
Wiadomości: 8

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 12:00    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

no chcialbym zaczac to robic i jakos niebardzo wiem jak to ugrysc? czy zrobic cala panorame 360 potem przesunac statyw ?? ( czy wogoole to ma sens ) czy tez nalezaloby zakupic obiektyw np [fa03] - Obiektyw Loreo-3D ... ??? tylko ze wtedy znowu glowica do panoram nam niepasuje wiec tak zle tak nie dobrze... wiec poprostu niewiem ?? a robiles juz takie cos keidys ?
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arrakis
Gaduła
Gaduła


Dołączył(a): Nov 29, 2010
Wiadomości: 8

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 12:02    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

a i zeby byla jasnosc o czym mowimy niechodzi mi o panoramy sferyczne tylko o takie cos www.stereomaker.net/pa...oramae.htm
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 12:59    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

W tym przypadku wykonanie panoramy najlepiej wykonuje się dwoma sprzężonymi aparatami. Środek mocowania głowicy statywu jest w szynie na której oba aparaty się znajdują, oczywiście będzie to połowa zadanej bazy. Jakich błędów się wystrzegaj:
-ekspozycja, nie może być na automacie, chyba że robisz w HDR to może być auto.
-wężyk, przy robieniu panoramy pomaga nie kopać po statywie.
-statyw zawsze w poziomie , głowica też.
Programy :
hugin.sourceforge.net/
bardzo fajny program FREE, ma nawet auto w łączeniu punktów, następnie wykonanie 3D wiadomo - stereomaker.

Co do 3D loreo to robota jest bardziej pracochłonna ale z kolei wygodna ze względu na jeden aparat. Wykonane zdjęcia trzeba pociąć w programie graficznym, oczywiście obraz lewy i prawy będzie wykonany z wielu obrazów - przypuszczam że dwa razy tyle co metodą z dwoma aparatami.

Kiedyś wykonałem panoramę z trzech kadrów dla każdej pary, niestety źle dobrałem stereo- bazę i obraz wyszedł płaski. Płaczący lub bardzo smutny

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
arrakis
Gaduła
Gaduła


Dołączył(a): Nov 29, 2010
Wiadomości: 8

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 14:35    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

Posiadasz taka szyne z dwoma aparatami ?? moglbys pokazac mi jak to wyglada zrobic tej konstrukcji fote?? bardzo by mi to pomoglo posiadam kilka lustrzanek wiec moze sie uda cos skonstrułowac.. z gory wielkie dzieki...

zastanawia mnie tylko fakt ze napisales ze robimy w poziomie a co z punktem nodalnym wtedy???
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arrakis
Gaduła
Gaduła


Dołączył(a): Nov 29, 2010
Wiadomości: 8

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 14:38    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

no i jakos niewiem dlaczego siadl ci do obrobki hugin wg mnie to syf jakos niewiem nieprzekonal mnie ten program a testowalem ich dosc wiele po duzej selekcji padlo na PTGui naprawde wypas potestuj zmienisz zdanie na temat hugina ale wiadomo kazdy uzywa tego co mu wygodne....
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Wt 30 list. 2010 16:41    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

No tak Mea Culpa Puszczający oczko , przecież robisz przy pomocy głowicy panoramicznej i punkt nodalny będzie istotnym elementem przy pan360. Przesunięcie punktu będzie stałe dla lewego i prawego obrazu.
Powiem tylko że próbując Ci pomóc sam się czego nauczyłem Bardzo szczęśliwy
Na priv prześlę schemat jak ja to widzę Puszczający oczko

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Wt 21 grud. 2010 13:06    Temat wiadomości: Re: panoramy 3D robil juz ktos?? Odpowiedz cytując

Daje linki do tematu panoramy

www.fotosik.pl/pokaz_o...38135.html
link przedstawia rysunek w temacie jak robić panoramy 3D- jest to teoria, nie sprawdzałem czy działa.

www.fotosik.pl/pokaz_o...c0c50.html
poglądowy rysunek dlaczego nie da się zrobić panoramy z przesunięciem statywów.

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona główna -> Tworzenie obrazów 3D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum nie możesz pobierać plików



Wszystkie znaki handlowe i marki są własnością ich właścicieli.
Komentarze wyrażają wyłącznie opinie ich autorów a nie administratorów tej strony, którzy nie odpowiadają za treści publikowane przez użytkowników.
Za treść i stan prawny zdjęć odpowiadają osoby je publikujące.
Interaktywny system PHP na licencji GNU GPL, Autorzy kodu, Polityka Prywatności