Polski Klub Stereoskopowy › Forum › Stereoskopia › Tworzenie obrazów 3D › Soczewkowcy do roboty#1
Polski Klub Stereoskopowy    
Toggle Blocks .:: Strona główna :: Forum dyskusyjne :: Moje konto ::.
Menu główne

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy

Pseudonim
Hasło

albo...
 Zarejestruj się
jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś...

Członkowie:
Ostatni: kiryan87
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 1144

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 292
Roboty: 0
Zespół: 0
Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!


Soczewkowcy do roboty
Fotografia, rendering, rysunek...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona głównaTworzenie obrazów 3D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Cz 05 lip. 2012 0:47    Temat wiadomości: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Zapraszam do testowania oraz do korzystania z programu Foto3D
Program zbudowany specjalnie dla stereo pod folią soczewkową chociaż można wykorzystać niektóre elementy i do innych sposobów podglądu 3D
Łatwa budowa mapy przesunięć z płynnymi "szarościami" pozwala na niezłą konwersję
Do ściągnięcia z www.foto-3d.com.pl
W zakładce Pomoc znajduje się dość szczegółowy opis.
W razie potrzeby służę precyzyjnymi wyjaśnieniami (chyba wiem o nim wszystko bo go budowałem)
Ściągamy Foto-3D 1.1.rar; rozpakowujemy, plik Foto3DSetup.msi jest instalatorem programu

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
tidzej
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 04, 2011
Wiadomości: 75
Skąd jesteś: cały świat

PisanieNadesłano: Cz 05 lip. 2012 9:48    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Program jak dla mnie "bomba". Pytam Cię jako experta od soczewkowców: Jaka jest możliwość kupna w Polsce folii w formacie 40x50 cm lub większej ? A może robisz wydruki na takim formacie ? Pozdrawiam Tidzej

_________________
jacek
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Cz 05 lip. 2012 10:27    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Na dzień dzisiejszy chyba w Polsce folii kupić nie można. Przynajmniej ja nie mam takich informacji a trochę w temacie siedzę. Niewielkie ilości folii 70LPI mogę oferować
Folię sprowadzam z Wiednia lub Moskwy. Potem trzeba ją zalaminować dwustronnym skothem żebyśmy my amatorzy mogli ją używać.
Aktualnie robię wydruki do formatu A4, noszę się z zamiarem kupienia drukarki większego formatu.
Jeżeli by było zapotrzebowanie na większe formaty - jestem w stanie robić do 50x70cm (po połączeniu możliwości moich oraz drukarni)
Z indywidualnymi pytaniami czy problemami zapraszam na andrzejn @ info.com.pl lub na kontakt na stronie www.foto-3d.com.pl

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Nd 08 lip. 2012 9:54    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Jakie są ceny za wykonanie soczewkowej odbitki?
Pozdrawiam

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Nd 08 lip. 2012 11:30    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

W MPiK (np. w Poznaniu) można kupić taką kartkę 3D formatu 10x15cm za 12zł.
Wykorzystana tam jest technologia druku bezpośrednio na folii soczewkowej co znakomicie obniża koszt.
W moim przypadku, jest to koszt: 7zł - 10x15cm; 14zł - 15x20cm; 28zł - 20x30cm (z przysłanej stereopary)
Koszt konwersji - 18zł
Wszystkie ceny netto
Inne formaty oraz większe nakłady - do omówienia indywidualnie

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Sb 14 lip. 2012 0:19    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Witam,
program cały czas wymaga zainstalowania Microsoft .NET Framework 4 Client Profile. Update wykonałem z każdej możliwej strony -Windows Update oraz osobną pobraną aplikacja. Niestety StereoparaSetup przy instalacji informuje o braku Microsoft .NET Framework 4.. który jest zainstalowany.
Windows XP Professional oryginalny:)

Jaki może być powód błędnej interpretacji braku Microsoft .NET?

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Sb 14 lip. 2012 10:38    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Stereopara jest dokładnie pierwszą częścią Foto-3D (zakładka obróbka). Służy do stworzenia stereopary z dwóch niezależnych zdjęć. Zakładka "Obróbka" służy dokładnie do tego samego ale cały program jest znacznie bardziej dopracowany i instaluje się z Framework 4. Wcześniejsze wersje (w tym Stereopara) wymagały Framework 2 który jest w zasadzie uboższy niż czwórka. Obecnie zostało to poprawione.
Ponieważ wymagania Foto3D są takie same jak Stereopara (na poziomie tych samych czynności) nie widzę sensu instalowania osobno programu Stereopara. Dlatego też mam zamiar usunąć go ze strony www.foto-3d.com.pl Czekam jeszcze na ewentualne inne uwagi.
A więc proponuję korzystać z pełnego programu Foto3D. Stereoparę wykonamy bez problemów a kodowanie zdjęć zaczyna się od generacji serii i dalej.
Z ustawionej już stereopary można wygenerować mapę przesunięć, wyretuszować ją i sobie zapisać

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Nd 15 lip. 2012 22:30    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

WOW!!!!!!!!!!! ....ale program pozytywnie mnie zaskoczył. Na tą chwilę wygenerowałem 10 kadrów dla stereopary i jeszcze raz WOW:) Trochę artefaktów które bez problemu da się wyretuszować. To co robiłem przy pomocy morfingu jakieś 1,5godziny tu udało się w 3 minuty Drwiący
Pozostaje jeszcze przetestować wygenerowany obraz pod folie ale myślę że to tylko formalność przy takiej klasie programu.
Wielkie brawa dla Panów, rodzima produkcja w takiej odsłonie... no no Bardzo szczęśliwy

A to tak od siebie, może się przyda:

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Nd 22 lip. 2012 20:34    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Piernik, piszesz: "Trochę artefaktów które bez problemu da się wyretuszować." Sugeruje mi to że te artefakty pojawiły się na wygenerowanych kadrach które masz zamiar retuszować.
W 99% jest to wina mapy przesunięć. Jeżeli mapa będzie bez artefaktów (co niestety się zdarza szczególnie gdy stereopara jest niedokładnie ustawiona) to błędy (artefakty) w kadrach serii nie występują tzn są poniżej rozdzielczości naszego zdjęcia.
Jeżeli jednak występują jakieś błędy proponuję skorzystać z "Ustawienia zaawansowane" w zakładce "Generacja". Dymki opisujące działanie poszczególnych parametrów są mało intuicyjne ale to dla zaawansowanych.
Zapisujmy kolejne wersje mapy i generacje z ich udziałem.
Korzystniejsze efekty uzyskujemy jeśli obrabiamy zdjęcia o większych rozmiarach (w pikselach). Ja nie pracuję na zdjęciach mniejszych niż 2000x3000px a najchętniej na 3000x4000px i więcej. Jeśli trzeba - korzystam z Photoshopa dla powiększenia obrazka
Duże zdjęcie - dłuższy czas pracy programu - znacznie lepsze efekty

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Wt 24 lip. 2012 1:01    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Zabawa w opcjach zaawansowanych rzeczywiście pozwala na lepsze efekty:)
Opis w dymkach...no cóż, trochę zbyt matematycznie;) Opis w dokumentacji też czasami "szwankuje zrozumieniem" i dla początkującego może być to problem. Puszczający oczko
Retusz mapy z podglądem na zdjęcie bardzo fajny pomysł, dla lepszego komfortu przypisałbym klawiaturę do wygaszania zdjęcie/mapa. Pozwoliłoby to na sprawniejszą edycję myszka /tablet retusz -klawiatura wygaszanie.

Z poważniejszych błędów który wystąpiły u mnie na komputerze to maksymalizacja/minimalizacja po wygenerowaniu kadrów. Podczas jednej z tych czynności wyskakuję błąd:
"nie udało się zmienić rozmiaru okna" następnie " Błąd DirectX D3DERR_INVALIDCALL". Opisuję tą sytuację ponieważ błąd powtarza się za każdym razem.


Program cały czas testuję na różne sposoby, wypisane tu uwagi służą jedynie do polepszenia (moim skromnym zdaniem) jego i tak bardzo dużych możliwości Drwiący


PS. Wyzerował się licznik punktów, nie drukowałem jeszcze żadnego zdjęcia pod folię . Czy były one naliczone czasowo?

Program zapewne będzie dostępny w formie komercyjnej, jaka będzie jego cena?

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Wt 24 lip. 2012 11:59    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Założeniem jest żeby program pozostał w takiej postaci jak obecnie. Nie przewiduję "wersji komercyjnej". Każdy może korzystać z pełnego programu, jedyne ograniczenie to druk finalny. Każda generacja pociętego zdjęcia (przeznaczonego do wysłania na drukarkę a potem do laminacji folią) zmniejsza wartość licznika o 1 za każde rozpoczęte 300cm2 "do_druku"
Zainstalowanie Foto3D na dowolnej maszynie powoduje wygenerowanie unikalnego "indywidualnego numeru dla doładowania". Po przesłaniu mi tego numeru na biuro @ foto-3d.com.pl lub andrzejn @ info.com.pl odsyłam kod doładowania na kolejne 10-20 jednostek. W ramach promocji dla członków PKS za darmo. Docelowo doładowanie będzie b.tanie
W zakładce "Pomoc" podana jest wersja programu. W wersji 1.63 takie błędy pojawiały się. W wersji 1.64 zostało to usunięte. Na stronie www.foto-3d.com.pl została ta wersja już umieszczona. Czekam na inne uwagi.
Komunikat "nie udało się zmienić rozmiaru okna" najczęściej związany jest z zasobem dostępnej pamięci i zazwyczaj pomaga restart programu Pamiętajmy o zapisie mapy która przy generacji serii zapisywana jest automatem ale jak wyskakuje błąd to już nie

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Wt 24 lip. 2012 19:54    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Mam problem z instalacją, podczas instalacji dostaje komunikat "nie można znaleźć pliku źródłowego: C:\Users\KRZYSZ~1\AppData\Local\Tmp\_tc\Dokumentacja.pdf. ..."
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
mieszczuch
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Dec 09, 2011
Wiadomości: 58
Skąd jesteś: Biała Podlaska

PisanieNadesłano: Wt 24 lip. 2012 23:14    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Tylko proszę nie krzyczeć tak głośno na mnie bo zacznę się jąkać.
Przecież przyznałem się (co niniejszym czynię) że to moja wina. Obiecuję poprawę (jak przejdę na emeryturę)
A na poważnie, do folderu w którym się będzie instalować program najpierw trzeba wgrać niżej załączone dwa pliczki: Dokumentacja.pdf oraz Klucz.txt
Oczywiście będzie to poprawione. Ponieważ nie można podwójnie zainstalować tego programu, dla sprawdzenia instalatora musiałbym odinstalować już posiadany Foto3D; nie zrobiłem tego i stąd niewyłapanie tego błędu. Ogromne sorki

_________________
2D-->3D\r\nZajmuję się stereo na folii soczewkowej, głownie przekształcaniem zdjęć płaskich na przestrzenne
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 475
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Śr 25 lip. 2012 7:03    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Krzysztof, należy WYPAKOWAĆ NAJPIERW całą zawartość ZIP'a i dopiero instalację robić Uśmiech

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Śr 25 lip. 2012 7:36    Temat wiadomości: Re: Soczewkowcy do roboty Odpowiedz cytując

Po pomocy Pana Andrzeja udało się, a program jest spakowany RAR'em

_________________
Pozdrawiam

krzysztof @ fotograf3D.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona główna -> Tworzenie obrazów 3D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum nie możesz pobierać plików



Wszystkie znaki handlowe i marki są własnością ich właścicieli.
Komentarze wyrażają wyłącznie opinie ich autorów a nie administratorów tej strony, którzy nie odpowiadają za treści publikowane przez użytkowników.
Za treść i stan prawny zdjęć odpowiadają osoby je publikujące.
Interaktywny system PHP na licencji GNU GPL, Autorzy kodu, Polityka Prywatności