Polski Klub Stereoskopowy › Forum › Stereoskopia › Szukam pomocy w stereo-3D › Lampa błyskowa i dwa aparaty ?#1
Polski Klub Stereoskopowy    
Toggle Blocks .:: Strona główna :: Forum dyskusyjne :: Moje konto ::.
Menu główne

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy

Pseudonim
Hasło

albo...
 Zarejestruj się
jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś...

Członkowie:
Ostatni: WiolaSymanska
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 1139

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 27
Roboty: 0
Zespół: 0
Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!


Lampa błyskowa i dwa aparaty ?
Pytania do tych, których wiedza ma większą głębię ;-)
Idź do strony 1, 2  Następny
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona głównaSzukam pomocy w stereo-3D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Wt 16 paźdź. 2012 18:28    Temat wiadomości: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Nieco rozmyślam nad rozbudowaniem swojego zestawu aparatów i chciałbym podłączyć lampę błyskową do obu aparatów.

Zastanawiam się czy można by podłączyć gniazda synchronizacyjne lamp obu aparatów szeregowo, co o tym myślicie ?

_________________
Pozdrawiam

krzysztof @ fotograf3D.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 474
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Wt 16 paźdź. 2012 20:19    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Swoją lampę wyzwalam jednym aparatem... Niestety, nie ma tak łatwo, ponieważ: działa ona w trybie "jakiejś tam" komunikacji z aparatem, przez co zestaw "strzela" chwilkę później, niż aparat bez niej. Jeśli jednak zaizoluję styki lampy odpowiedzialne za komunikację pozostawiając jedynie masę i "gorącą" - to wyzwalają równocześnie (lub niemal - ale obecność lamp nie ma znaczenia). Jeśli otoczenie jest na tyle ciemne, że światło zastane nie odgrywa znaczącej roli, wydłużam czas otwarcia migawki i... mam oba zdjęcia naświetlone równomiernie (jednakowo). O! Puszczający oczko Wniosek z tego taki, że nie ma tu jakiejkolwiek automatyki naświetlania, regulacja ilości światła z lampy następuje poprzez jej manualne nastawy... Reszta to (także manualnie) przysłona i czas (ale niezbyt krótki).

A wracając do twojej propozycji to... nawet, jeśli lampa odbierałaby sygnały od obu aparatów, to z pewnością nie błyśnie dwukrotnie w tak krótkim czasie... A może ktoś ma podobne doświadczenia? Puszczający oczko

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Wt 16 paźdź. 2012 22:05    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Krzyś, nie chcę aby lampa strzelała 2x tylko raz, przy podłączeniu szeregowym błysk powinien zostać wyzwolony gdy oba gniazda podają sygnał ... ale to tylko moja teoria Uśmiech i szukam potwierdzenia ...

_________________
Pozdrawiam

krzysztof @ fotograf3D.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 474
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Śr 17 paźdź. 2012 12:48    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

A jeśli podadzą w RÓŻNYM czasie? przecież sygnał jest impulsem "szpilką", a nie jakimś tam długotrwałym "załączeniem napięcia" Puszczający oczko

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Śr 17 paźdź. 2012 12:58    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

A czy gorąca stopka nie działa jak łącznik ?

_________________
Pozdrawiam

krzysztof @ fotograf3D.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 474
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Śr 17 paźdź. 2012 14:53    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

tak, działa. I jeśli połączyłbyś to w szereg, to lampa błysnęła by tylko wtedy, gdy oba aparaty dadzą impuls dokładnie jednocześnie. Minimalna różnica nie złączy takiego obwodu. A równoległe... cóż, lampa błyśnie wraz z "pierwszym" zwarciem obwodu. Oby w tym czasie migawka drugiego aparatu była już otwarta... Puszczający oczko

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Śr 17 paźdź. 2012 15:11    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Wyzwolenie drugiej lampy podłączonej szeregowo do pierwszej której błysk inicjuje jeden aparat, chyba tak to rozumiem. A może lepiej błysk ze stacjonarnej i dwie fotocele?

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 17 paźdź. 2012 23:53    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Bardzo szczęśliwy

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
tidzej
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 04, 2011
Wiadomości: 75
Skąd jesteś: cały świat

PisanieNadesłano: Pt 19 paźdź. 2012 14:47    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Można też aparat na którym jest lampa, ustawić na funkcję REAR , wtedy lampa wyzwoli się na zamknięcie migawki.

_________________
jacek
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
tentrzeci
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Apr 05, 2009
Wiadomości: 28
Skąd jesteś: Koszalin

PisanieNadesłano: Nd 24 marca 2013 17:16    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Sprawa jest dość prosta. Lampę wystarczy podpiąć pod jeden z aparatów. To czy błysk zobaczą oba aparaty , zależy już tylko od precyzji synchronizacji. Jeśli ta jest słaba, doradziłbym stosowanie światła ciągłego czyli doświetlanie planu żarówką dopasowaną barwowo do oświetlenia planu. Światło błyskowe zastąpią żarówki studyjne firmy F&V o temperaturze barwowej 5500 K. Kombinowanie z REAR będzie tylko próbą obejścia problemu a nie jego rozwiązaniem. Mam nadzieję że pomogłem z problemem. Uśmiech

_________________
moje fotki na www.robertpitak.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
tentrzeci
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Apr 05, 2009
Wiadomości: 28
Skąd jesteś: Koszalin

PisanieNadesłano: Nd 24 marca 2013 17:21    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Jeszcze dopowiem o czasie naświetlania. Jeśli mamy możliwość wydłużyć go nieco, da nam to większe szanse że błysk "zmieści" się podczas otwarcie migawki. Czasem dobrze jest wypróbować podpięcie lampy do drugiego aparatu, jeśli z pierwszym nie ma synchronizacji, tzn. jeśli podepniemy lampę do aparatu lewego i w prawym nie zobaczymy na zdjęciu światła lampy, spróbujmy podpiąć lampę dla odmiany do aparatu prawego. Spotkałem się z takim przypadkiem. Zadziałało. Uśmiech

_________________
moje fotki na www.robertpitak.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 474
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Pn 25 marca 2013 1:24    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Cóż... Tak właśnie kombinuję od jakiegoś czasu.. I działa, jeśli nie - właśnie wydłużam czas na "bezlampowym"... Inną sprawą jest fakt ,że kombinuję z izolowaniem sterujących pinów lampy, bo podłączone opóźniają mi wyzwolenie błysku i całość kompletnie się rozmija... A wystarczy kupić manualną lampę z dwoma stykami... Puszczający oczko

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
tentrzeci
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Apr 05, 2009
Wiadomości: 28
Skąd jesteś: Koszalin

PisanieNadesłano: Pn 25 marca 2013 1:41    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Tak się jeszcze zastanawiam (nie wiedząc jakim sprzętem fotografujesz), czy przypadkiem praca autofocusa nie powoduje u Ciebie problemów z wyzwoleniem aparatów. Czy masz w nim możliwość ręcznego wyostrzenia ? Mógłbyś na przykład ustawić w obu aparatach ostrość na jednakową odległość i wyzwolić aparaty bez autofocusa ? Ciekawe, może wtedy okazałoby się czy to nie przypadkiem powolna praca AF powoduje problemy z równoczesnym wyzwoleniem ?Czy twój aparat ( aparaty) ma sanki na lampę błyskową ?

_________________
moje fotki na www.robertpitak.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ostrowsk
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Mar 28, 2010
Wiadomości: 277
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Pn 25 marca 2013 11:17    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

Panowie, dzięki za rady problem rozwiązany już od jakiegoś czasu ... Ci co byli w Lublinie widzieli Puszczający oczko i wygląda tak www.facebook.com/photo...=1&theater

_________________
Pozdrawiam

krzysztof @ fotograf3D.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Tlen Fotogaleria
tentrzeci
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Apr 05, 2009
Wiadomości: 28
Skąd jesteś: Koszalin

PisanieNadesłano: Pn 25 marca 2013 16:30    Temat wiadomości: Re: Lampa błyskowa i dwa aparaty ? Odpowiedz cytując

OK, Krzysztof , a ile wynosi baza przy tym układzie aparatów ? Myślałeś o tym żeby lampę umiejscowić pomiędzy aparatami ? Jak radzisz sobie z kadrem poziomym ? Czy myślałeś o tym , żeby jeden z aparatów byłobrócony o 180 stopni dla uzyskania kadru poziomego ? Co to za ogniskowe ? To są zoomy czy stałki ?

_________________
moje fotki na www.robertpitak.pl
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona główna -> Szukam pomocy w stereo-3D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum nie możesz pobierać plików



Wszystkie znaki handlowe i marki są własnością ich właścicieli.
Komentarze wyrażają wyłącznie opinie ich autorów a nie administratorów tej strony, którzy nie odpowiadają za treści publikowane przez użytkowników.
Za treść i stan prawny zdjęć odpowiadają osoby je publikujące.
Interaktywny system PHP na licencji GNU GPL, Autorzy kodu, Polityka Prywatności