Polski Klub Stereoskopowy › Forum › Stereoskopia › Szukam pomocy w stereo-3D › canony i SDM#1
Polski Klub Stereoskopowy    
Toggle Blocks .:: Strona główna :: Forum dyskusyjne :: Moje konto ::.
Menu główne

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy

Pseudonim
Hasło

albo...
 Zarejestruj się
jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś...

Członkowie:
Ostatni: kiryan87
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 1144

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 32
Roboty: 0
Zespół: 0
Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!


canony i SDM
Pytania do tych, których wiedza ma większą głębię ;-)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona głównaSzukam pomocy w stereo-3D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kerim04
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 14, 2009
Wiadomości: 471
Skąd jesteś: wrocław

PisanieNadesłano: Śr 05 marca 2014 19:51    Temat wiadomości: canony i SDM Odpowiedz cytując

Witajcie .Narobiłem sobie bigosu formatując karty w Canonach. Za nic nie mogę wgrać tej aplikacji .Może ktoś z Was miał kiedyś z tym problem i wie co i jak.pzdr.Mirek
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
zbyszekwawa
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 19, 2006
Wiadomości: 1054
Skąd jesteś: warszawa

PisanieNadesłano: Cz 06 marca 2014 3:55    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Pogadaj z Borysem

_________________
Zbyszek W
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Fotogaleria
kerim04
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 14, 2009
Wiadomości: 471
Skąd jesteś: wrocław

PisanieNadesłano: Cz 06 marca 2014 17:14    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Borys przesłał mi procedurę krok po kroku robię wszystko jak trzeba po wlorzeniu karty do aparatu ma komunikat że katra zablokowana i program się nie wczytuje .pzdrMirek
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
zbyszekwawa
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 19, 2006
Wiadomości: 1054
Skąd jesteś: warszawa

PisanieNadesłano: Pt 07 marca 2014 20:19    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

To odblokuj karte taki mały prztyczek z boku

_________________
Zbyszek W
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Fotogaleria
kerim04
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 14, 2009
Wiadomości: 471
Skąd jesteś: wrocław

PisanieNadesłano: Sb 08 marca 2014 10:38    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Ten maly prztyczek ma byc zablokowany
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
zbyszekwawa
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 19, 2006
Wiadomości: 1054
Skąd jesteś: warszawa

PisanieNadesłano: Wt 11 marca 2014 2:53    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Po sformatowaniu i wgraniu softu

_________________
Zbyszek W
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Fotogaleria
kerim04
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 14, 2009
Wiadomości: 471
Skąd jesteś: wrocław

PisanieNadesłano: Wt 11 marca 2014 22:33    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

tak właśnie .......w końcu zmęczyłem przy pomocy syna niestety.za stary chyba jestem.pzdr.Mirek
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
bor3d
Admin
Admin


Dołączył(a): Mar 18, 2006
Wiadomości: 501
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Śr 12 marca 2014 22:42    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Hej, właśnie tu wszedłem i nie do końca mam pewność - udało ci się?

_________________
Pozdrawiam - bor3d
www.stereos.pl - wszystko do trójwymiaru
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Fotogaleria
kamel3d
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): May 06, 2006
Wiadomości: 475
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

PisanieNadesłano: Śr 12 marca 2014 22:44    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Grunt, że się udało. O! Puszczający oczko

_________________
Zobacz www.kamel3d.eu - galerie stereoskopowe
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 1:03    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Pytanie:

jak zgrywać zdjęcia z karty z zainstalowanym SDM.

Na karcie jest plik DISKBOOT i nie wiem jak go ugryźć.
Używałem WIA-Loader i niestety nic nie widzi na tej karcie.

Pytam ponieważ nie wiem czy coś z kompem (problem był już z instalacja SDM-a) czy coś źle robię.
Na aparacie da się przeglądać zdjęcia.
Aparat canon s95.

Nie ukrywam że jest to dla mnie bardzo cenna informacja Bardzo szczęśliwy

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
bor3d
Admin
Admin


Dołączył(a): Mar 18, 2006
Wiadomości: 501
Skąd jesteś: Warszawa

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 2:17    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

DISKBOOTa nie ruszaj - to plik startowy SDM. Na karcie MUSI być w folderze głównym folder DCIM - tam, w dalszych podfolderach są zdjęcia. Po prostu wyjmij kartę z aparatu i czytaj ją w czytniku lub tp. a nie przez ten loader.
Jeśli go nie widzisz to spróbuj na innym kompie, może z innym systemem, bo jeśli aparat widzi fotki to i komp musi. No.

_________________
Pozdrawiam - bor3d
www.stereos.pl - wszystko do trójwymiaru
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 10:18    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Dzięki Borys za wskazówkę, jednak sprawdziłem na innym systemie , poczciwy XP-ek i niestety jest tylko plik DISKBOOT. Przeglądam właściwości tej karty i pokazuje jedynie wielkość 2MB. Nie rozumiem dlaczego żaden komputer tego nie widzi a aparat owszem. Rozumiem że po wgraniu SDM powinny utworzyć się dwie partycje czy tą na zdjęcia tworzy aparat? W programie SDM jest taka informacja że jest partycja 2MB i 7,5GB.
Łoco chodzi Zakłopotany

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 18:14    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Adam, to co piszesz to czary na kiju normalnie Puszczający oczko Nie spotkałem się z tym że do programu SDM są 2 partycje na karcie. Ja mam canona a540 i G7 i tylko po jednej partycji na karcie po wgraniu SDM. Może przed wgraniem SDM utworzyłeś 2 partycje i stąd teraz taki "bałagan" Bord3d opisuje wszystko tak jak mam ja i pewnie wszyscy. Tak czy inaczej komp MUSI widzieć nawet dwie partycje, chyba że jest w jakiś sposób ukryta. Może zmień w kompie na którym odczytujesz odblokuj domyślne ustawienie ukrywania plików folderów i partycji

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 21:42    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Cuda na kiju z tym softem do s95 Piotrek Uśmiech

Ok, rozkminiłem temat metodą prób i błędów, nie powiem że trochę mnie to umęczyło.

A wiec tak, s95 nie ogarnia tematu z plikami, które bezpośrednio wgrywamy na kartę (plik Diskboot i katalogi CHDK i DCIM) aparat ma problem z takim wgraniem softu. Trzeba utworzyć dwie partycje gdzie jedna będzie miała 2MB oraz drugą, w moim przypadku 7,5GB (karta 8GB) Wszystko dzieje się automatycznie w programie SDM.
Na pierwszej partycji wgrywa się Diskboot, czyli nasz SDM a na drugiej partycji katalogi dla CHDK i DCIM-folder ze zdjęciami.

No i wszystko by było fajnie gdyby komp czytał dwie partycje, niestety tak nie jest. Uparcie widzi tylko pierwszą, czyli tą gdzie jest tylko plik Diskboot.

Ładujemy ponownie kartę do czytnika odpalamy program SDM, w opcjach zmieniamy partycje opcją (swap), wyciągamy ponownie kartę i wsadzamy ponownie. W programie SDM powinna być informacja która partycja jest pierwsza, można nawet bezpośrednio kopiować zdjęcia do wybranego pliku. Pierwszą partycja jest teraz ta druga i można z każdego czytnika zgrać zdjęcia.

UWAGA : NIE ZAWSZE UDAWAŁO SIĘ ZA PIERWSZYM RAZEM ZAMIENIĆ PARTYCJI. TRZEBA PRÓBOWAĆ AŻ DO SKUTKU.

Czytanie numeru softu aparatu wykonuje program assist
www.zenoshrdlu.com/ass...ssist.html
Program potrafi zrobić wszystko automatycznie, niestety na win7 nie udało mi się tego zrobić.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Ostatnio zmienił(a) Piernik dnia Śr 16 kwiet. 2014 22:15, w całości zmieniany 1 raz
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 16 kwiet. 2014 22:07    Temat wiadomości: Re: canony i SDM Odpowiedz cytując

Bardzo szczęśliwy

_________________
-Piotr-


Ostatnio zmienił(a) -Piotr- dnia Śr 16 kwiet. 2014 23:34, w całości zmieniany 1 raz
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona główna -> Szukam pomocy w stereo-3D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum nie możesz pobierać plików



Wszystkie znaki handlowe i marki są własnością ich właścicieli.
Komentarze wyrażają wyłącznie opinie ich autorów a nie administratorów tej strony, którzy nie odpowiadają za treści publikowane przez użytkowników.
Za treść i stan prawny zdjęć odpowiadają osoby je publikujące.
Interaktywny system PHP na licencji GNU GPL, Autorzy kodu, Polityka Prywatności